W Polsce ponad 80% dorosłych Polaków należy do grona konsumentów alkoholu, a zgodnie z danymi z GUS w 2021 roku spożycie 100% alkoholu na 1 osobę wyniosło 9,7 litra, dlatego wiedza na temat rakotwórczego działanie alkoholu powinna być tego dnia szeroko upowszechniona.
Alkohol jako substancja toksyczna wpływa na stan zdrowia człowieka, niezależnie od wieku konsumenta, jak również rodzaju spożywanego przez niego trunku (piwo, wino, wódka, mocniejsze napoje alkoholowe).
Alkohol zwiększa ryzyko zachorowania na przynajmniej siedem rodzajów nowotworu:
- Jamy ustnej,
- Krtani,
- Przełyku,
- Gardła,
- Piersi,
- Wątroby,
- Jelita grubego i odbytu.
Warto pamiętać, że:
- Im większa ilość i częstotliwość picia alkoholu, tym większe ryzyko raka.
- Nawet picie umiarkowane (do dwóch porcji standardowych dziennie = 20g czystego alkoholu) stwarza ryzyko zachorowania na raka piersi.
- Picie alkoholu z jednoczesnym paleniem tytoniu wielokrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, przełyku i gardła.
W jaki sposób alkohol zwiększa ryzyko choroby nowotworowej?
Alkohol uszkadza DNA komórek i upośledza ich naturalną zdolność do działań samo – naprawczych. Ponadto:
- Alkohol może podwyższyć poziom estrogenu, hormonu żeńskiego, zwiększając ryzyko raka piersi.
- Alkohol uszkadza tkanki wątroby, może doprowadzić do marskości a następnie raka.
- Alkohol zaburza proces przyswajania różnych składników odżywczych, w tym kwasu foliowego pełniącego ważną rolę w funkcjonowaniu komórek i tkanek, płodności czy zachowaniu odpowiedniego poziomu hemoglobiny we krwi.
- Substancje chemiczne zawarte w alkoholu podrażniają i wnikają w błonę śluzową jamy ustnej, przełyku i gardła a w połączeniu z dymem tytoniowym 5-cio krotnie zwiększają ryzyko nowotworu tych narządów.
- Alkohol jest używką bogatą w kalorie, nadwaga to jeden z czynników podwyższonego ryzyka chorób nowotworowych.
Źródło: